PDF preuzimanje Ispiši ovaj članak E-mail

Nova era u proizvodnji opeke (Regionalni tjednik, XI-2020)

Kao jedan od najvećih proizvođača opeke i građevinskog materijala, uz konstantna ulaganja u poboljšanje radnih uvjeta zaposlenika, krećemo u modernizaciju i robotizaciju proizvodnje i energetsku učinkovitost

U 2020. godini koja je obilježena šokovima na domaćem i međunarodnom tržištu, kada se vode borbe za preživljavanje, iako rijetka, ipak postoje poduzeća koja su se odvažila na investicije.

Jedno od njih smo i mi - Leier-Leitl d.o.o. tvornica opeke i članica Leier grupe. Leier grupa međunarodna je obiteljska tvrtka prisutna u sedam zemalja Europe (Austrija, Mađarska, Rumunjska, Poljska, Slovačka, Hrvatska i Ukrajina) koja ima tradiciju  proizvodnje opeke, crijepa i ostalog građevinskog materijala dugu preko pola stoljeća. Osim primarne djelatnosti proizvodnje građevinskog materijala bavimo se i djelatnostima nekretnina, prerade metala, proizvodnje strojeva i prodaje automobila na više od 40 lokacija zapošljavajući 2700 ljudi.

Investicije za konkurentnost na tržištu

Mogli bismo reći da smo svoje veliko višemilijunsko ulaganje u Leier-Leitlu  podijelili na tri ključne faze, a završni cilj je robotizacija pogona radi smanjenja troškova proizvodnje i povećanja kvalitete proizvoda. Osnovno načelo cjelokupne investicije je osigurati racionalnu potrošnju energenata gdje god je to funkcionalno izvedivo i ekonomski opravdano.

Prva od faza investiranja je proširenja pogona u Turčinu. Ova faza je već realizirana i kupcima i zaposlenicima pruža veći komfor u svakodnevnom poslovanju jer se odnosila na dogradnju uredske zgrade. Dokaz da i sami vjerujemo u kvalitetu proizvoda je činjenica da smo u obnovi i dogradnji koristili materijale iz vlastite proizvodnje kao što su opeka, beton i crijep. Prilikom obnove i izgradnje vodili smo se načelom energetske učinkovitosti.

Druga faza je obnova voznog parka komercijalnih suradnika te nabava novog utovarivača za proizvodnju i električnog viljuškara za transport različitih proizvoda.

Znamo da su klimatske promjene i uništavanje okoliša prijetnja egzistenciji Europe i svijeta, a svaki korak prema ekološkoj proizvodnji i ekološki prihvatljivim izvorima energije, ma koliko bio malen, značajan je iskorak za cjelokupnu planetu. Na kraju krajeva svaki malen korak može učiniti veliku promjenu ako se primjeni i ponovi više puta. Ovi koraci su možda mali ako gledamo na globalnom nivou, ali su velik iskorak u pravcu ekološkog poslovanja našeg Leier pogona. Čista energija, davanje prednosti energetskoj učinkovitosti i razvoju temeljenom na obnovljivim izvorima energije nisu samo smjernice grupacije Leier, već su i težnja i dugoročni plan Europske unije.

Treća faza, koja je ujedno i financijski najizdašnija odnosi se na modernizaciju proizvodnog pogona koja će se realizirati početkom 2021. godine. Riječ je o investiciji od preko 12 milijuna kuna koja se odnosi na implementaciju četiri robota te pojačano održavanje sušare i peći. Robotizacijom procesa utovara suhe opeke na vagone prije procesa pečenja i procesa istovara vagona pečene opeke te procesa pakiranja usavršit će se spomenuti procesi što će rezultirati povećanjem fleksibilnosti proizvodnje. Posebno će to doći do izražaja u procesu pakiranja, jer će se promijeniti dosadašnji način pakiranja tako da će novi paketi biti pogodniji za transport i lakšu manipulaciju od strane kupca. Kod pojačanog održavanja sušare i peći ugradit će se tehnologije koje će osigurati bolje održavanje toplinske izolacije te samim time i veću energetsku efikasnost sušare i peći.

Spomenutim investicijama unutar dvije godine investirat ćemo ukupno 15 milijuna  kuna u poboljšanje radnih uvjeta, modernizaciju pogona, čime je ostvaren važan doprinos energetskoj učinkovitosti i ekološki prihvatljivom poslovanju proizvodnih, distribucijskih i komercijalnih pogona poduzeća.

Zadovoljni zaposlenici su naš najvrjedniji kapital

Godina 2020. ostat će zapamćena kao posebno izazovna poslovna godina. Nastojanja za očuvanjem zdravlja zaposlenih, zadržavanje razine poslovanja i održanje lanca opskrbe poljuljali su napori u suzbijanju širenja korona virusa. Ovakva situacija je zahtijevala marljivost i predanost radu, jer zaposlenici su stup cjelokupnog poslovanja i njihovo zadovoljstvo utječe na ostvarenje zadanih poslovnih ciljeva.

Odanost poduzeću bila je financijski nagrađena izdašnim božićnicama u iznosu od 2.100 kuna po zaposleniku. Osim financijskih nagrada na zadovoljstvo zaposlenih utječemo i olakšavanjem proizvodnih aktivnosti i produktivnijom preraspodjelom poslova.

Naš cilj je kontinuirano poboljšavati zadovoljstvo zaposlenika, jer kako i sam Leier Michael voli reći, mi smo obiteljsko poduzeće koje odluke donosi dugoročno, takoreći za generacije, a ne samo za pojedine poslovne godine.