PDF preuzimanje Ispiši ovaj članak E-mail

Izgradnja povišenih gredica od elemenata za zidanje

Patio podni i zidni kamen

KORISNI SAVJETI
Obratite pozornost da biljke sadite na odgovarajućoj udaljenosti. Lavanda, limunska trava i žalfija, na primjer, zahtijevaju mnogo prostora jer se vremenom šire (sadimo najviše 2-3 biljke na četvorni metar). Svrsishodno je razmisliti koje začinsko bilje koristite u kuhinji i baviti se samo njima. Lavanda, žalfija, ružmarin i majčina dušica vole tlo koje je miješano s pijeskom u odnosu 1:3.

PITALI SMO STRUČNJAKA: Andrea Schubert diplomirani inženjer hortikulture odgovara
NA ŠTO TREBA OBRATITI POZORNOST PRILIKOM GRADNJE VISOKIH GREDICA OD ELEMENATA ZA ZIDANJE?
U slučaju visoke zidane gredice moramo obratiti pažnju da izolacijsku foliju postavimo s unutrašnje strane kako bi zidarski elementi zadržali svoju izvornu ljepotu. Na dno visoke gredice postavimo finu žičanu mrežu koja štiti od poljskih miševa. U odnosu na drvene okvire, prednost visokih gredica zidanih od betonskih elemenata jest da one ne trunu s prolaskom vremena. Svakako je potrebno osigurati vezu s tlom ispod gredice kako bi gliste mogle vršiti svoj korisni posao i da se uspostavi izmjena organskih tvari između tla i gredice.KAKO NAPUNITI GREDICU?
1. Donji sloj drveni  (približno 15 cm debljine): deblje i tanje grane, prutići (izbjegavajmo nastanak rupa).
2. Zelene grančice (približno 15 cm): košenje trave, rezanje živice.
3. Kompostni sloj (približno 10 cm): nezreli kompost, prirodno gnojivo.
4.Humus (približno 15 cm): može biti zemlja za cvijeće ili mješavina komposta i plodne zemlje.KAKO ĆEMO VISOKU GREDICA  ODRŽATI U VRHUNSKOM STANJU?
Korijenje i dijelovi biljaka koji preostaju nakon ubiranja plodova mogu ostati u žardinjeri kao organske hranjive tvari. U proljeće pomiješajmo gornji sloj humusa i zrelog komposta. Na taj način će svježe zasađenim biljkama ponovno na raspolaganju biti dovoljno hranjivih tvari (kompost debljine 1 cm izmiješajmo s 5 cm gornjeg sloja plodnog tla). Vremenom se, zahvaljujući raspadanju, svježe nasuti sloj slegne. Tada dopunimo gredicu svježom zemljom za cvijeće ili mješavinom komposta i plodnog tla.

JESTIVO BILJE U VISOKOJ ŽARDINJERI
Jestivo: Zašto ne biste u visoku gredicu posadili jestive biljke koje kasnije možete konzumirati?

Treba pripaziti da biljke ne dođu u doticaj sa sredstvima za zaštitu od insekata i materijala za gnojenje. Najbolje je sam uzgajati vlastite jestive biljke ili kupiti mladice u bio-rasadniku. Jestivo bilje treba ubrati kratko prije konzumacije, najbolje ujutro. Naime, tada je sadržaj esencijalnih ulja biljaka najintenzivniji. Peteljke i zelene listove treba odstraniti. Cvijeće sljedećih biljaka u gredicama nije samo estetično, već se nakon uzgoja može i konzumirati: tikvice, bundeva, maslačak, boražina, latice krizanteme i dalije, visoki plamenac, zvončić, cvijeće koštunica, begonija, ljubičica, jasmin, bazga, lavanda, ruža, cvijeće raznog začinskog bilja kao što su vlasac, medvjeđi luk, kadulja, limunska trava, menta itd.   


VITAMINSKA VISOKA GREDICA

… kako bi bili fit! Jeste li ikad pomislili sagraditi visoku gredicu koja bi vam služila kao izvor vitamina? Dat ćemo vam popis povrća koje je izrazito bogato određenim vitaminima.


A   Špinat, mrkva, zelje, slatki krumpir,
B1 krumpir, ljuskari (grah, grašak),
B2 brokula, špinat,
B3 lisnato zeleno povrće, krumpir, ljuskari,
B6 krumpir, ljuskari,
B9 salata, zelje, špinat, rajčica,
E   paprika, zeleno povrće za variva,
C  paprika, zelje, brokula, rotkvica,
K  špinat, zelje, salata, hren

 

VISOKA GREDICA ZA ZELENO ZAČINSKO BILJE
Začinjeno! Začini vole sunce te zato visoku gredicu za zelene začine sagradite na mjestu gdje je stalno izložena sunčevoj svjetlosti. Mnoga začinska bilja vole rastresito tlo, druga pak imaju nižu potrebu za hranjivim tvarima. Te razlike moraju se uzeti u obzir, jer tlo gredice svojom slojevitošću osigurava visoku količinu hranjivih tvari. Predloženo bilje: ljupčac, estragon, žalfija – rastu ravno u vis pa ih sadimo na sjevernu stranu gredice, kako ono ne bi sakrilo sunce od ostalih biljaka. Poluvisoke biljke, kao što su limunska trava, krasuljica i menta, posadimo u sredinu. Vlasac, peršin, kres salatu, origano i timijan posadimo na južnoj strani. Jedna gredica dimenzija 156 x 96 cm svakako je dostatna za prihvat svog začinskog bilja.