PDF preuzimanje Ispiši ovaj članak E-mail

Zaštita, održavanje i čišćenje kamenih obloga i ploča

Većinu naših Leier Kaiserstein ploča nudimo već tvornički tretirane Kaiserclean sredstvom za smanjenje onečišćenja. Taj tretman pomaže pri sprječavanju estetskih promjena uslijed svakodnevnog utjecaja onečišćenja, ali ne uklanja odgovornost održavanja s korisnika obloga. U nastavku teksta obradit ćemo nekoliko tehnika za odstranjivanje nečistoća i primjenu određenih sredstava za čišćenje. Pojedina sredstava za čišćenje koja sadrže otapala u velikim koncentracijama mogu biti štetna za površine zbog produljenog djelovanja. Zato predlažemo da čišćenje prvo probate obaviti sa sredstvom manje koncentracije, ili provesti probno čišćenje na nekom manje vidljivom dijelu površine.


BLAGA ONEČIŠĆENJA
Zahvaljujući tvorničkom površinskom tretmanu površina, one se lakše održavaju u usporedbi s netretiranim, prirodnim površinama. Blaga onečišćenja na Kaisercleanom tretiranim i općenito impregniranim površinama mogu se čistiti toplom vodom ili prirodnim sapunom iz slobodne prodaje uz blago trljanje. Obloge koje su izložene stalnoj, intenzivnoj uporabi trebaju se ponovno impregnirati svake dvije godine!

TVRDOKORNE MRLJE
Za čišćenje trajnih organskih onečišćenja predlažemo primjenu sredstva za čišćenje kamena  na bazi klora. Postupak se može primijeniti pri općem redovitom održavanju i čišćenju početkom sezone. Nakon čišćenja, preporučeno je površinu dodatno zaštititi impregnacijom!

olajfoltONEČIŠĆENJA OD ULJA
Ako obloga dođe u kontakt s mineralnim uljima, radi sprječavanja nastanka mrlja u što kraćem roku obrišite ulje. Onečišćenje možete odstraniti trljanjem s toplom vodom i sredstvom na bazi tenzida. Očišćenu površinu treba isprati s mnogo vode. Postupak čišćenja moguće je ponoviti prema potrebi. U slučaju tvrdokornih mrlja, obloga se može tretirati sredstvima za odstranjenje ulja i masnoća, ali nakon primjene takvog sredstva površinu obvezno treba isprati toplom vodom! Predlažemo također probno čišćenje na nekom neupadljivom mjestu.

MASNE MRLJE
Svježu mast ili maslac koji su dospjeli na površinu obloge potrebno je odmah upiti papirnatim ručnikom, a čvrste ostatke pažljivo ostrugati. Nakon čišćenja deterdžentom, površinu isperite s mnogo vode te, po potrebi, ponovite postupak dok ne postignete čistu površinu. Kod iznimno tvrdokornih mrlja mogu se primijeniti sredstva na bazi klora ili neka posebna sredstva za odstranjenje uljnih mrlja. Sredstva koja sadrže otapala mogu oštetiti ili promijeniti boju obloge, zato predlažemo probno čišćenje na nekoj manjoj površini!

Mustár és ketchupfoltokMRLJE OD SENFA I KEČAPA
Kako bi ste smanjili mogućnost pojave mrlja, ostatke odstranite krpom u najkraćem mogućem roku dok su one još u tekućem stanju. U slučaju blagih, svježih mrlja može pomoći čak i gazirana voda. Osušena onečišćenja možete odstraniti toplom vodom i sredstvom na bazi tenzida, a površinu onda isperite toplom vodom i prebrišite četkom. U slučaju tvrdokornih mrlja, obloga se može tretirati sredstvima na bazi klora, ali nakon primjene takvog sredstva površinu obvezno treba isprati toplom vodom! Također predlažemo probno čišćenje na nekom manje upadljivom mjestu.


MRLJE USLIJED LJEPLJIVIH NAPITAKA
Ako obloga dođe u doticaj s ljepljivim, bezalkoholnim napitcima, ostatke odstranite krpom u najkraćem mogućem roku dok su one još u tekućem stanju. U slučaju blagih, svježih mrlja može pomoći čak i gazirana voda. U slučaju tvrdokornih mrlja, obloga se može tretirati sredstvima na bazi klora, ali nakon primjene takvog sredstva površinu obvezno treba isprati toplom vodom! Sredstva za čišćenje mogu uzrokovati promjene na površini obloge, zato predlažemo probno čišćenje na nekom manje upadljivom mjestu. Onečišćenja od Coca-Cole ne smiju se tretirati sredstvima na bazi kiselina!

vörösbor
CRNO VINO
Kako bi ste smanjili mogućnost pojave mrlja, crno vino krpom odstranite u najkraćem mogućem roku. Osušena onečišćenja možete odstraniti toplom vodom i sredstvom na bazi tenzida, a površinu onda isperite toplom vodom i neutralnim otapalom (neutralnim sapunom) te prebrišite četkom. U slučaju tvrdokornih mrlja, obloga se može tretirati sredstvima na bazi klora, ali nakon primjene takvog sredstva površinu obvezno treba isprati toplom vodom! Također predlažemo probno čišćenje na nekom manje upadljivom mjestu.

OSTACI KAVE ILI ČAJA
Kako bi ste smanjili mogućnost pojave mrlja, ostatke kave ili čaja odstranite krpom u najkraćem mogućem roku. . U slučaju blagih, svježih mrlja može pomoći čak i gazirana vod. Osušena onečišćenja možete odstraniti toplom vodom i sredstvom na bazi tenzida, a površinu onda isperite toplom vodom i prebrišite četkom. Postupak čišćenja moguće je ponoviti prema potrebi. U slučaju tvrdokornih mrlja, obloga se može tretirati sredstvima na bazi klora, ali nakon primjene takvog sredstva površinu obvezno treba isprati toplom vodom! Predlažemo probno čišćenje na nekom manje upadljivom mjestu. Onečišćenja s napitcima koji sadrže šećer ne smiju se tretirati sredstvima na bazi kiselina!

gyümölcsfoltok
MRLJE OD VOĆA
Blage i svježe mrlje od voća mogu se pokušati odstraniti gaziranom vodom. Osušena onečišćenja možete rastopiti toplom vodom i sredstvom na bazi tenzida, a površinu onda isperite toplom vodom i prebrišite četkom. U slučaju tvrdokornih mrlja, obloga se može tretirati sredstvima na bazi klora, ali nakon primjene takvog sredstva površinu obvezno treba isprati toplom vodom! Predlažemo probno čišćenje na nekom manje upadljivom mjestu. Voće sadrži prirodni šećer te se takva onečišćenja ne smiju tretirati sredstvima na bazi kiselina!

ONEČIŠĆENJA UZROKOVANA LISTOVIMA BILJAKA
Posebno tvrdokorne mrlje moguće je odstraniti sredstvom na bazi klora. Naneseno sredstvo ostavite na površini obloge na dulje vrijeme te isperite toplom vodom. Za postizanje željenog učinka postupak je moguće ponoviti. Sredstva za čišćenje mogu uzrokovati promjene na površini obloge, zato predlažemo probno čišćenje na nekom manje upadljivom mjestu.

MRLJE OD ALGI I MAHOVINE
Mrlje od algi i mahovine tretirajte sredstvom na bazi klora. Sredstvo za čišćenje ostavite na površini dovoljno dugo kako bi moglo djelovati. Za postizanje željenog učinka se postupak je moguće ponoviti. U slučaju ekstremno jakih nečistoća predlažemo primjenu posebnih sredstava za odstranjenje algi i mahovine. Ako je potrebno, navedeno tretman može se ponoviti primjenom sredstva na bazi klora. Nakon primjene, površinu obvezno isperite toplom vodom! Predlažemo probno čišćenje na nekom manje upadljivom mjestu.

ODSTRANJIVANJE GUME ZA ŽVAKANJE
Zalijepljene ostatke žvakaće gume prvo pažljivo ostružite s površine. Još uvijek ljepljivu žvakaću gumu pažljivo odlijepite s površine, ili ju zaledite na površini pomoću spreja za zamrzavanje. Nakon zamrzavanja, žvakaća guma gubi svoju elastičnost te se može ostrugati pomoću špahtle. Ako je to potrebno, preostalu nečistoću možete tretirati sredstvom na bazi klora.