PDF preuzimanje Ispiši ovaj članak E-mail

O nama

Leier više od 15 godina u Hrvatskoj

Pionir na čelu jedne međunarodne obitelji

Kada ga se pitalo o njegovom prijatelju Michaelu Leieru, dr. Christoph Leitl, predsjednik Austrijske gospodarske komore, rekao je sljedeće: „Način na koji je kao pionir poduzetnik izgradio svoje životno djelo, izričito je posebno postignuće u ovom sektoru“.
Ako se osvrnemo na početke, trebamo se prisjetiti jednog posebnog povijesnog razdoblja.

U ratom poharanom svijetu, život je bio na prvom mjestu. Ljudi su rado kupovali i kako bi što lakše skrbili o svojim svakodnevnim potrebama te na jednom mjestu nabavili sve što im je potrebno, Michael Leier je 1965. otvorio prvu Spar trgovinu u Horitschonu. Ovim malim dućanom krenuo je u poduzetničke vode prema velikom međunarodnom uspjehu.

Počeci u graditeljstvu

Kako je život postajao bolji, rasli su i standard i stanovništvo te su svi željeli nove kuće ili barem obnovljene domove. U tom trenutku, već dobrostojeći trgovac svoju je djelatnost proširio na građevinarstvo. Do 1970., industrija betona postala je glavna djelatnost poduzeća Leier. Tvornica betona u Horitschonu izrasla je u jedno od najznačajnijih poduzeća u Gradišću te danas funkcionira kao čvorište domaće i inozemne djelatnosti. Sljedeća tvornica betona otvorena je 1980. u Frauenkirchenu. Nakon toga otvorio se čitav svijet. Od početka osamdesetih, matično poduzeće u Horitschonu orijentiralo se na međunarodna tržišta. Međutim, ono ne samo da je prešlo granicu, već je napravilo i jedan veliki korak: preskočilo Željeznu zavjesu.

Otvaranje prema Mađarskoj

Još nije bilo niti govora o rušenju Željezne zavjese ili ulasku Mađarske u EU. Vijest o ovoj odluci prihvaćena je s čuđenjem. Međutim, Michael Leier smatrao je da se poznate zakonitosti trebaju preispitati te da više ne vrijedi zakon prema kojem velike ribe jedu male, već da brze ribe jedu one spore. Zato se kao prvi prihvatio uloge pionira u Mađarskoj koja je tada još uvijek bila okupirana od strane Sovjetskog Saveza. Tko nije bio živ tada i nije boravio ovdje, ne može znati što je taj korak značio. Prevladavala je ekonomska neimaština u kojoj su se kupci borili za robu, djelatnici nisu bili upoznati sa sustavom rada u kojem su nagrađivani prema učinku, a poduzeća bila pod političkim vodstvom. Austrijskog poduzetnika dočekao je svijet u kojem ništa nije bilo sigurno, a sve se temeljilo na ideološkom upravljanju. Morao se izboriti za učinkovito poslovanje, što je na ovim prostorima bio nepoznat pojam. Kako je strah za njega bio nepoznat pojam i kako je imao dobre ciljeve, okruženje je popustilo. Istina je da je izbor sjedišta na području grada Győra bio dobar izbor. U međuvremenu, komunistički vođe počeli su otvorenije razmišljati, a blizina granice činila je donositelje odluka fleksibilnijima. Uspio je pronaći suradnike koji su brzo usvojili tržištu usmjereni način razmišljanja te mu svojom kreativnošću pomogli na putu do uspjeha u socijalističkom gospodarskom okruženju.

Dr. Mária Baj Mártonné svoju je karijeru započela prije 30 godina i odonda stoji na čelu mađarske grupacije. Ako pogledamo kasnije osnovana poduzeća, možemo vidjeti da su naši rukovoditelji još uvijek dio njih i da su još uvijek vjerni poduzeću.

Obiteljsko poduzeće kao međunarodno poslovno carstvo

Europa se ujedinila, a Istočna Europa postala je privlačna regija za ulagače. Poduzeće Leier je – zahvaljujući ranijim iskustvima – imalo priliku za brzo širenje. Danas raspolaže s 39 poslovnih lokacija u Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, a od 2015. i u Ukrajini. Poslovni uspjesi u potpunosti su opravdali odluku koju je austrijski poduzetnik donio prije 30 godina. Nije slučajno da ja Michael Leier, zajedno s dr. Aloisom Mockom, bivšim austrijskim ministrom vanjskih poslova, dobio nagradu „European 2008“ za vodeću gospodarstvenu djelatnost u istočnoeuropskim zemljama. 

Leier City CenterZahvaljujući svojoj dinamičnoj politici širenja, poduzeće Leier postalo je međunarodno poslovno carstvo. Međutim, temelj tog carstva je obitelj. Michael Leier svjesno je gradio obiteljsko poduzeće tako da je uz svoju rodbinu u poslovanje uključio i svoje najbliže suradnike. Zbog navedenoga, ovo poduzeće svojim smatraju svi oni koji u njemu igraju važniju ulogu. Danas, već treća generacija Leiera, odnosno unuci, uče njegovu poslovnu praksu. Pri izboru suradnika nisu najvažniji papiri, već ljudske osobine kandidata i njihov stav prema zadacima. U Leieru su svi na „ti“, a vrata vlasnika uvijek su otvorena svima koji imaju ideju ili prijedlog u vezi rada poduzeća ili vezano uz vlastito radno mjesto. Bitno je da poduzeće – ma koliko veliko ono bilo – uvijek zadrži svoj obiteljski i ljudski karakter. Jedna od velikih tajni dosadašnjeg razvoja su brzina i fleksibilnost. Pri tome je važan kriterij da informacije izravno i pravovremeno stižu do onih koji donose odluke.

Dakle, nije slučajno da je poduzeće u više navrata bilo pobjednik natječaja za „Najuspješnije austrijsko obiteljsko poduzeće“. Naravno, poduzeće Leier, u duhu današnjice, funkcionira kao dobro organiziran i učinkovit sustav s kompetentnim liderima koji upravljaju pojedinim područjima djelovanja. Zahvaljujući navedenome, svuda se osjeća bliska suradnja i obiteljski duh.

 

Širenje djelatnosti grupe

Širenje nije bilo spektakularno samo u zemljopisnom smislu. Leier je još od 1985. tržišni lider u Mađarskoj te je postao i najveći proizvođač u industriji građevinarstva. Iznimno široka paleta proizvoda kupcima nudi mogućnost izgradnje doma od podruma do tavana. Leier vam nudi rješenje za sve što vam je potrebno - od sitnih detalja kao što je dizajniranje vrta do pitanja većih razmjera kao što je energetski učinkovito grijanje koje je pogodno za okoliš. Devet proizvodnih pogona pokrivaju cjelokupni teritorij države te zapošljavaju oko tisuću djelatnika. Ova kompletna infrastruktura funkcionira i izvan granica.

Promjenjive zahtjeve poduzeće nastoji zadovoljiti neprestanim inovacijskim djelovanjem prateći pri tome najnovije međunarodne građevinske trendove i stilove ili pak individualne zahtjeve prilagođene mašti naručitelja. Nije čudno da, u trenutku kada je svijet pogodila najveća gospodarska kriza, Leier se širio i napredovao, a onda i uložio preko 2 milijarde forinti u pogone u Pečuhu, Gönyűu i Kiskunlacházu. U pogonu u Pečuhu, betonski elementi proizvode se pomoću najmodernije tehnologije i računalno upravljanih strojeva. Četvrti najmoderniji pogon za proizvodnju kamena može godišnje proizvesti 1 milijun m2 kamena i betonskih blokova. Grupacija je u Gönyűu započela proizvodnju vrtnih potrepština uz ulaganje od 500 milijuna forinti. Tijekom razvoja pogona u Kiskunlacházi, utvrđeno je da je porasla potražnja za uličnim kamenom. Poduzeće je uspjelo ući u segmente u kojima drugi još nisu bili prepoznali potrebe kupaca. Istovremeno se ponuda proizvoda vrhunske kvalitete proširila, a kupci su to odmah prepoznali.

Uz proizvodnju betonskih elemenata, Leier Holding proširio se i na čitav niz drugih djelatnosti. Pored toga što za privlačan dom nudi sve elemente od dimnjaka do vrtnih ukrasnih obloga, Leier se bavi i prodajom automobila, gradnjom stanova i uredskih prostora za najam, upravljanjem hotelima, obradom metala, proizvodnjom šablona pa čak i proizvodnjom zemlje za cvijeće.

U ponudi se misli i na budućnost: Leier naglašava ekološku svijest u svim područjima djelovanja. Između ostalog, Leier koristi tehnologije u čijem su fokusu rješenja koja se mogu sigurno koristiti kroz više generacija. Među djelatnostima poduzeća prvenstvenu ulogu ima izgradnja zdrave životne sredine.

Nagrade, odličja, dobrotvorne aktivnosti

Michael LeierPoduzeće Leier osjetljivo je po pitanju društvene odgovornosti. Ono među prvima djeluje kada treba pomoći u slučaju neke katastrofe ili kada u okruženju prepozna problem koji dugo stoji neriješen. Dobar primjer navedenoga je slučaj kada je cijeli devecserszki pogon spašavao ljude i materijalna dobra za vrijeme katastrofe uzrokovane izlijevanjem crvenog mulja. Grad Győr može biti zahvalan, jer je grupacija 2005. kupila zaštićene zgrade vojarne „Frigyes“ koje su dugi niz godina propadale nedaleko od grada. Pri tome je očuvan njihov izvorni oblik, a kompleks je dobio i atraktivne unutarnje prostore te je pretvoren u impozantni dio grada pod nazivom Leier City Center Győr. Izgrađeni su uredi, luksuzni stanovi, konferencijski centar te je stvorena nova stambena i poslovna četvrt. Tu se nalazi i središnji ured poduzeća Leier, u unutarnjem dvorištu je park s fontanom, a ispod zemlje garaža površine 8548 m2 koja čeka svoje posjetitelje.

Michael Leier počasni je građanin Győra, Gönyűa i Jánossomorje u Mađarskoj, Malborka u Poljskoj, Pamhagena u Austriji, odnosno ponosni vlasnik počasnog prstena grada Horitschona. U Austriji već od 1985. ima pravo na korištenje državnog grba na svim područjima poslovnog života. Godine 1995., poduzeće je za proizvod naziva „Monolit 3D“ (u Mađarskoj poznat kao HABISOL) dobilo nagradu za zaštitu okoliša Gradišća. Poduzeće je 1998. osvojilo prvu nagradu na natječaju za zapošljavanje najvećeg broja mladih, a 2006. Michael Leier od Gospodarskog Saveza Gradišća dobiva priznanje „Pantera Gospodarskog Saveza“. Te iste godine dodijeljena mu je i Velika Medalja Časti Republike Austrije. Ovdje smo napomenuli samo najvažnija priznanja i odličja.


Taj nevjerojatno hrabar korak preko željezne zavjese od prije trideset godina nagradila je i mađarska vlada: 2002. godine, Michael Leier odlikovan je Viteškim Križem za Zasluge, a 2013. Mađarskim Časničkim Križem za Zasluge. Danas je Leier Hungária Kft. strateški partner mađarske vlade. U čemu je tajna uspjeha? Možda u tome da je vlasniku, Michaelu Leieru, njegovo poduzeće njegov život. Njemu neprestani razvoj nije posao, već način života. Za njega je pored vlastitog boljitka od iznimne važnosti i boljitak članova velike Leierove obitelji.