PDF preuzimanje Ispiši ovaj članak E-mail

Durisol povišene gredice

 

Vrtlarske tehnologije i metode neprestano se razvijaju. Zahvaljujući navedenome možemo jednostavnije uzgajati svoje povrće u vrtu. Uz pomoć Leiera i vi možete kreirati svoje povišene gredice, čija se primjena zbog njihovih brojnih prednosti brzo širi i u Hrvatskoj.

Primjena povišenih gredica raširena je i posve uobičajena u zemljama Zapadne Europe i Sjedinjenih Država. Bit povišenih gredica je u tome da se njega biljaka vrši u prostorima („kazetama“) na visini stola. Međutim, u povišene gredice nerijetko se sade i ukrasne biljke. Ovu metodu moguće je koristiti i u obiteljskim vrtovima, kao i u vrtovima škola ili drugim javnim objektima.

Povišene gredice također omogućuju uzgoj na mjestima na kojima inače za to ne postoje uvjeti, na primjer zbog kvalitete tla. Biljke zasađene u povišenim gredicama pokazuju jači razvoj i brži rast, a plod donose u kraćem roku u usporedbi s povrćem uzgajanim na tradicionalan način. Zbog bržeg rasta gubi se smisao tretiranja kemijskim sredstvima, a biljke se mješovito razvijaju jedna uz drugu. 

Pod "Povišeni vrt" pronaći ćete daljnje korisne informacije o proizvodu!

Za posjet "Povišeni vrt" kliknite ovdje!

Biljke u povišenim gredicama znatno se lakše obrađuju od povrća i cvijeća na tlu. Naime, ne treba se saginjati, a čišćenje od korova može se obaviti uspravno. Pomoću Durisol elemenata, zidovi povišenih gredica mogu se formirati na željenu dimenziju i oblik. Visinu, oblik i veličinu zidova povišenih gredica od Durisol elemenata moguće je prilagoditi željama klijenata. Leier - kao ekskluzivni distributer Durisol elemenata u Hrvatskoj – nudi svoje komplete u različitim dimenzijama i oblicima. Predgotovljeni elementi mogu se sastaviti bez ikakvog vrtlarskog ili građevinarskog predznanja.

Velika prednost povišenih gredica je da se slojevi zemlje ispod biljaka mogu proizvoljno oblikovati. Radi optimalnog razvoja biljaka, isplati se obratiti pozornost da humus, zemlja za cvijeće i još nerazgrađeni vrtni otpad budu u odgovarajućem redoslijedu.

Prema našem iskustvu, najniži sloj treba biti od sitno sasjeckanih grančica koje sporo trunu, iza čega slijedi (organski) vrtni otpad koji brzo trune. Na to stavljamo otpad dobiven košenjem trave koji ćemo s malo zemlje iz vrta odvojiti od sljedećeg – već plodonosnog – sloja. Ovdje stavljamo domaći ili kupljeni kompost, koji za još bolju učinkovitost možemo pomiješati s gnojivom. Gornji sloj čini mješavina vrtne zemlje i humusa.

Povišene gredice izgrađene od Durisola na bazi piljevine mogu se smatrati budućnošću vrtlarstva i ne smiju izostati iz ijednog vrta u kojem se biljke uzgajaju na prirodan način. Govorimo o rješenjima koja ne oštećuju okoliš, ne zahtijevaju dodatnu toplinsku izolaciju i ne moramo se bojati truljenja naših biljaka zbog propuštanja oborinskih voda. Durisol sanduk za kompostiranje ne zahtijeva temelj ili podlogu, ne korodira i na raspolaganju je u više boja prema vašim željama. To je najbolji način za domaći uzgoj bio-povrća, a zahvaljujući radu na visini stola, možete se oprostiti i od bolova u leđima.

Nemojte se dvoumiti, nabavite svoju povišenu gredicu oblika koji vam najviše odgovara!

Za posjet "Povišeni vrt" kliknite ovdje!