PDF preuzimanje Ispiši ovaj članak E-mail

Durisol Komposter

Kompostiranjem vrtnog i kuhinjskog otpada sami možemo proizvesti biohumus koji se kasnije može koristiti kao dodatak zemlji za ukrasne biljke, začinsko bilje ili bilo koje druge biljke u vrtu, za uzgoj ljepšeg cvijeća ili kako bi imali bogatiji prinos.  

Za Leier je proizvodnja građevnog materijala koji ne šteti okolišu izričito važan aspekt. Primjenom građevnog materijala koji proizvodimo i prodajemo, naši kupci također će doprinijeti održivoj budućnosti. 

Durisol komposter proizveden je od materijala koji ne šteti okolišu, a ipak je dugovječna dopuna vrtovima. Sanduk-komposter izrađen od Durisola na bazi mineralizirane piljevine omogućuje učinkovitiji proces kompostiranja, a čak ga nije potrebno mijenjati već nakon par godina, što je slučaj kod kompostera izrađenih od drugih materijala.

Vrtnim sanducima od Durisola lagano se rukuje, a uz minimalne troškove održavanja, godinama služe vrt i vlasnika. Zahvaljujući materijalu i konstrukciji sanduka, ovo je spremnik koji propušta paru, klimu unutar sanduka regulira praktički automatski te se tim osobinama Durisola izbjegavaju i vrlo neugodni mirisi. Česta je pojava de se uslijed pare, oborinskih voda i vlage, iz otpada biljaka nakupi voda na dnu spremnika. Zahvaljujući svojoj vodopropusnosti, tu stajaću vodu Leierovi sanduci odvode. Materijal sanduka otporan je na mraz, tako da nema opasnosti od mraza i erozije zimi.

 

Zahvaljujući komposteru ne dobivamo samo humus izvanredne kvalitete, već ćemo sakupljanjem i preradom organskog otpada pridonijeti i smanjenju sve veće količine komunalnog otpada. Iskorištavanjem kuhinjskog i vrtnog otpada u velikoj mjeri čuvamo svoj okoliš, a humusom na bazi prirodnih sastojaka – koji sami proizvodimo – možemo izbjeći uporabu industrijski proizvedenog umjetnog gnojiva. To će rezultirati zdravijim okruženjem i zdravijim načinom života.

Međutim, kako bi naš kompost bio siguran i za obitelj i za vrt, moramo se pridržavati nekih osnovnih pravila. U kompost može ići praktički svaka organska tvar, ali izbjegavajmo sljedeće: biljke koje su propale uslijed neke bolesti, otpad životinjskog podrijetla (sir, meso, kosti, itd.), životinjski izmet te citruse i koru od banane (dva potonja mogu biti štetna ako su bila tretirana prskanjem) jer mogu pokvariti čistoću humusa. 

U Hrvatskoj, Durisol kompostere prodaje isključivo Leier, a sanduci dimenzija 120 x 80 x 120 cm isporučuju se s poklopcem. Sanduk nije samo koristan, već i estetičan te će se svojim prirodnim bojama dobro uklopiti u sliku vašeg vrta. Svrha poklopca je da spriječi ulazak domaćih životinja i glodavaca te spriječi nastanak korova unutar kompostera. Poklopac također sprječava isušivanje organskog otpada. Naime, bez vlage koja se nalazi u biljkama, proces prirodne razgradnje neće se pokrenuti.

 

Saznaj više!