PDF preuzimanje Ispiši ovaj članak E-mail

Leier Durisol povišene gredice

Leier Durisol povišene gredice

Vrtlarenje u povišenoj i ekološki prihvatljivoj gredici

Povrtnjak, ukrasni ili začinski vrt bez kemikalija na kamenoj podlozi, lošem tlu ili u dvorištu javne ustanove? Moguće je, a za realizaciju svega navedenoga budući vrtlar ne mora se previše ni umarati – rješenje je u povišenim gredicama!

Bit povišene gredice je da se površina obradive zemlje nalazi znatno više od tla, što je omogućeno jednim posebnim kazetnim rješenjem. Vrtovi u visini stola ne štede samo vrtlarovu kralježnicu, već imaju i druge brojne prednosti: budući da se kazete pune zemljom koja odgovara vrsti biljaka koje će se uzgajati i neovisno od postojećeg tla (ili nedostatka istog), biljke se brže razvijaju, nisu izložene korovima i nije potrebno primjenjivati kemijska zaštitna sredstva. Plodovi koji brzo sazrijevaju mogu se u potpunosti uzgajati na „organski“ način.

Povišena gredica može se graditi od drveta – čak i paleta – kamena, opeke pa čak i auto guma, ali za njihovu gradnju potreban je stručnjak ili majstor. Međutim, sastavljanje Durisol visokih gredica može obaviti čak i laik: zahvaljujući elementima koji se međusobno lagano slažu i dobro variraju. Vrt ili dvorište nevjerojatnom će brzinom biti bogatije za gredicu koja je ugodna za oko. Nema potrebe za temeljnom građevinom, toplinskom izolacijom ili oblaganjem folijom – čim vlasnik sastavi kazete kao „lego kockice“, već ih može puniti zemljom. Donji sloj čine krupnije grane (grane drveća, lišće), nakon toga slijede manje grančice i trava te na kraju odabrana zemlja za cvijeće. Nakon toga, već su na redu biljke i sve to obavite u istom danu!

Durisol visoke gredice nude prirodno rješenje za vrtlarstvo: ne samo zato jer izbjegavamo nepovoljne okolnosti kao što su tlo loše kvalitete, nedostatak prostora, tlo koje ne odgovara biljkama ili pak gradsko okruženje, već i zbog izvedbe elemenata koji su ekološki prihvatljivi. Za proizvodnju Leier Durisol elemenata koristi se mineralizirana, reciklirana piljevina (smanjujući na taj način industrijski otpad), što znači da su Durisol elementi od prirodnih materijala i da ne opterećuju okoliš. Durisol se također dokazao i kao građevni materijal koji je otporan je na plijesan i koji odlično izolira toplinu i vlagu. Tamna nijansa boje koja se koristi za proizvodnju visokih gredica također apsorbira i sunčevu toplinu, što djeluje blagotvorno na rast mladica.

Brzi uspjeh, transparentnost i lagana dostupnost ovu metodu čine privlačnom za vrtlare početnike, školarce ili starije osobe, ali i nude i nova zadovoljstva stručnijim vrtlarima. Primjenom Durisol visokih gredica mogu se kreirati prava mala eko-gospodarstva u visini stola.

Za one, u kojima već prve zrake proljetnog sunca probude hobi-vrtlara, Leier ima inovaciju: u ponudi imamo dodatak za mladice koji je prikladan za gotovo sve Durisol gredice i omogućuje podizanje malog, ali sa svih strana dostupnog pokrova od plastične folije. Rano zasađene mladice na taj se način uspješno mogu izboriti s nepovoljnim vremenskim uvjetima, čak i ako se zima odluči vratiti pa bar na kratko vrijeme.

U Leier ponudi za vrt možete birati između više dimenzija i oblika Durisol gredica. Najjednostavnija od njih i najmanje prostora zauzima kvadratna. Međutim, prema veličini i prostoru koji zauzimaju, na raspolaganju vam stoje pravokutni i šesterokutni oblik te gredica u obliku slova „U“. Sve stranice najmanje Durisol visoke gredice iznose 120 cm, a najveća gredica ima dužinu 4,5 m. Međutim, svima njima je zajednička visina od 80 cm, što je visina prosječnog stola.
Odaberite i započnite sa vrtlarenjem!
Szett-I.jpg

povišeni vrt "K" oblik - Kvadrat

Širina (cm): 120
Visina (cm): 80
Dubina (cm): 120
Materijal: Durisol i čelik
kom/paleta: 1
Potrebna količina zemlje (1/5 kapaciteta gredice): 4 vreće - 40 l / vreća = 160 l
Set ne uključuje potrebnu količinu zemlje.
Szett-I.jpg

povišeni vrt "P" oblik - pravokutnik

Širina (cm):230
Visina (cm):80
Dubina (cm):120
Materijal: Durisol i čelik
kom/paleta: 1
Potrebna količina zemlje (1/5 kapaciteta gredice): 8 vreće - 40 l / vreća = 320 l
Set ne uključuje potrebnu količinu zemlje.
Szett-I.jpg

Povišeni vrt "L" oblik

Širina (cm):230
Visina (cm):80
Dubina (cm):230
Materijal: Durisol i čelik
kom/paleta: 1
Potrebna količina zemlje (1/5 kapaciteta gredice): 12 vreće - 40 l / vreća = 480 l
Set ne uključuje potrebnu količinu zemlje.
Szett-I.jpg

Povišeni vrt "u" oblik

Širina (cm):340
Visina (cm):80
Dubina (cm):230
Materijal: Durisol i čelik
kom/paleta:2 palete
Potrebna količina zemlje (1/5 kapaciteta gredice):20 vreća - 40 l /vreća = 800 l
Set ne uključuje potrebnu količinu zemlje.
Szett-I.jpg

Povišeni vrt "U+" oblik

Širina (cm):450
Visina (cm):80
Dubina (cm):230
Materijal: Durisol i čelik
kom/paleta:2 palete
Potrebna količina zemlje (1/5 kapaciteta gredice):24 vreće - Set ne uključuje potrebnu količinu zemlje.